dimecres, 10 de maig del 2017

L'extracció dels combustibles fòssils... Un alt cost mediambiental

Tots coneixem què són els combustibles fòssil, els trobem en productes diaris com els detergents o en components del nostre ordinador portàtil, però sabem com afecta aquesta extracció de combustibles al medi ambient?

Danys ecològics

Els ecosistemes són plens d'éssers vius i aquests es veuen amenaçats fàcilment. L'augment de vehicles en les zones d'excavació de petroli contribueixen a la contaminació de zones silvestres, de manera que les espècies que hi viuen s'hi veuran afectades. Els mamífers i les aus salvatges han reaccionat a aquesta contaminació deixant de criar, canviant la dinàmica entre presa i depredador o simplement deixant d'existir pel fet de no poder-se adaptar als nous canvis, ja que certes espècies tenen poca tolerància a les variacions ambientals del seu ecosistema.



Vessaments

Més d'un cop hem sentit a les notícies com un vaixell ha vessat petroli al mar. Les escoltem i les comentem, però no hi donem la importància que realment mereixen; no ens adonem que s'està destruint un ecosistema sencer. Quan hi ha un vessament de petroli, la superfície del mar queda coberta per una capa fosca, la qual impedeix el pas de llum cap el fons marí. Com a conseqüència, el procés de fotosíntesi de molts organismes primaris es veu afectat, i, per tant, també es veu afectada la resta de la cadena tròfica de l'entorn, ja que els organismes primaris no produeixen i els altres ja no es poden alimentar. Té lloc així una cadena d'autodestrucció.



Canvis en el paisatge

Totes aquestes activitats d'extracció de petroli o de gas afecten radicalment al paisatge. Per realitzar una bona excavació cal maquinària pesant, carreteres per transportar els materials obtinguts, camions i cotxes (que produeixen CO2), anivelladors de carreteres, etc. Les conseqüències són: eliminació de la vegetació, augment de l'erosió (que podria arribar a causar lliscaments o inundacions), pertorbacions als sòls (aparicions de sismes), fragmentació d'hàbitats, extinció d'espècies...
Finalment, ens trobem que nosaltres mateixos viatgem per trobar llocs magnífics com les selves amazòniques però, si ens agrada tant gaudir d'aquests llocs, per què els destruïm per un mal evitable?



Contaminació de l'aigua i l'aire

Les explosions de pous i canonades durant l'extracció de combustibles fòssils poden arribar a contaminar els aqüífers. Els pous de gas alliberen metà i altres gasos tòxics cap a l'atmosfera i al medi ambient local. El metà és el principal component del gas natural i és 84 cops més contaminant que el diòxid de carboni, de manera que intensifica l'escalfament global.



Aquests últims anys la tecnologia ha avançat considerablement, generant noves formes d'energia. Per tant, aquest ús abusiu de combustibles fòssils que afecta el nostre entorn és un dany innecessari i de vegades irreparable. El més irònic de tot és que la preocupació pels diners en el present, no ens deixa veure el cost d'aquests danys en un futur.

Maria Llorach i Xènia Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió