dijous, 9 de juny del 2016

Tots els sentits en marxa al casal d'estiu del col·legi Jardí

Com cada any quan el curs finalitza, el Col·legi Jardí obre les portes de nou al seu esperat casal d'estiu. Vam tenir l'oportunitat de parlar amb la responsable de la direcció del casal, la Mari Àngels Metlikovez, que ens va introduir una mica les activitats que han organitzat per a aquest any.


La M. Àngels ens va explicar que aquest casal està pensat per a alumnes de l'escola, des de P3 fins a cicle mitjà de Primària, tot i que aquest any han fet una excepció incloent un grup reduït d'alumnes de cinquè de Primària, ja que algunes famílies que hi han assistit cada any han demanat continuar-hi també aquest estiu. El casal dura quatre setmanes i es fa un horari de jornada intensiva al matí, encara que també fan servei de permanències, i, com ja hem esmentat abans, hi ha un fil conductor durant tot el casal; aquest any es tracta dels cinc sentits.

Les activitats del casal busquen la interacció entre alumnes, de manera que es barregen els grups perquè treballin en equip, tenint en compte les característiques que tenen cadascun dels components.

A més a més, hi ha una sortida setmanal amb autocar, tot i que una de les que faran enguany, consisteix a anar al mercat de Granollers a percebre les diferents olors que ofereixen les parades. En aquesta sortida aprofitaran per comprar algun producte perquè així els nens sàpiguen com dirigir-se a un venedor o com demanar la tanda.

Quan estiguin estudiant el gust, aniran d'excursió a la fàbrica Danone per veure com s'elaboren els productes làctics com el iogurt. Una altra activitat molt important que faran és que rebran la visita a l'escola d'uns col·laboradors de l'ONCE, que els ajudaran a entendre que a la nostra societat també hi ha persones que no disposen al 100% dels cinc sentits. Aquests col·laboradors vindran amb gossos guia, per explicar als nens i nenes com estan ensinistrats, com a auxiliars de mobilitat, per ajudar a la gent que no hi veu. A més, se'ls ensenyarà què és el llenguatge Braille i que les persones cegues també poden llegir.

D'altra banda vindrà una exalumna, la Paula Aparicio, la qual està estudiant psicopedagogia i domina el llenguatge de signes, que els ensenyarà a dir alguna cosa senzilla com el seu nom o pautes de cortesia.

Quan estiguin estudiant l'olfacte aniran a Santa Eulàlia, on hi ha "El Parc de les Olors", i aprofitaran per tocar diverses plantes aromàtiques amb l'objectiu d'aprofitar per treballar també el tacte. Una última sortida és l'estada un dia sencer a una casa de colònies on faran un joc dels sentits, que és molt important perquè s'hi interrelacionen tots els sentits.

Per treballar l'oïda aniran a diversos llocs de Granollers per veure com hi ha sons desagradables, com les estacions de tren, i agradables com el cant dels ocells. A més a més vindrà un especialista en el reclam dels ocells a fer una activitat anomenada "Els ocells piulen". Estudiaran els ocells, és a dir, com viuen, com emigren depenent del canvi de les estacions...

Però, per sobre de tot, el que més il·lusió fa als nens és la nit a l'escola. Després d'haver passat tot el dia fora, d'excursió, i d'una sessió de vespre fent jocs al parc de Ponent, celebraran una festa a l'escola on passaran la nit, amb tendes de campanya al pati. Finalment, l'últim dia del casal, hi haurà una darrera festa de cloenda com a acte de comiat.

Els valors que promou aquest casal són el foment i el desenvolupament de la participació i el respecte i, alhora, en aquesta edició, permetrà conscienciar nens i nenes de les sensacions i percepcions que es reben a través dels sentits, a través del coneixement de les funcions dels òrgans del cos. Per altra banda, també es pretén identificar els llocs més significatius de l'entorn habitual i els elements que el configuren relacionant-hi els sentits. Per últim, es pretén que els nenes del casal s'interessin pels fenòmens naturals participant i gaudint de les activitats. I, sobretot, que s'ho passin molt bé.

Joan Barbancho i Paula Morales

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió