divendres, 3 de juny del 2016

Enterovirus

Els enterovirus són un gènere de virus associats a diverses malalties humanes i dels mamífers. Se n'han trobat 66 serotips.


El Departament de Salut va emetre el passat 19 de maig un comunicat en el qual anunciava uns quaranta casos de nens menors de sis anys amb afeccions neurològiques agudes per enterovirus.


Els enterovirus afecten milions de persones a tot el món cada any, sovint es troben a les secrecions respiratòries (per exemple saliva, esputs, o moc nasal). Les infeccions d'enterovirus s'estenen per la ruta fecal-oral. Els símptomes són molt amplis; alguns exemples serien refredats: en ocasions han afectat greument nens amb asma, faringitis, problemes intestinals o meningitis asèptica. Habitualment l'evolució d'aquestes infeccions és lleu, auto limitada i sense seqüeles". Només en poques ocasions, com ha passat en les últimes dues setmanes, s'han observat quadres neurològics greus.

Tots els hospitals  i pediatres han estat avisats i han rebut un protocol d'actuació davant d'un tipus d'enterovirus, que ara està donant aquests símptomes d'encefalitis o paràlisi flàccida aguda.

El Departament de Salut de la Generalitat demana als pares que extremin les mesures higièniques (l'enterovirus es contagia per via fecal-oral i respiratòria), com rentar-se les mans amb aigua i sabó. I recomanen consultar el pediatre/a si el nen té somnolència, decandiment, tremolors o algun altre símptoma neurològic acompanyat de febre.

Segons el protocol, en el 90% dels casos, els enterovirus es troben a la faringe durant la primera setmana després d'aparèixer els primer símptomes, i romanen en la femta fins a dues setmanes. Però "els virus poden sobreviure en superfícies permetent la transmissió per partícules capaços de transportar bacteris o virus infecciosos", adverteixen. Les anàlisis de mostres dels nens afectats per enterovirus es concentraran al laboratori de l'hospital de Sant Pau.

Caldria fer noves investigacions a partir dels nous casos que s'estan donant d'aquest virus i que permetin apropar-se el món mèdic a una solució. Seguir un protocol d'higiene molt estricte per evitar-ne el contagi és ara com ara la millor mesura de prevenció.

Andrea Campobadal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió