dijous, 9 de juny del 2016

El Zika

Què és el Zika? Afectarà els Joc Olímpics?

El virus Zika, provocat per la picada d'un mosquit, es localitza en diferents àrees del Planeta: Àfrica, Àsia, el Pacífic i les Amèriques. L'alarma s'ha desencadenat en escampar-se al Brasil, on pròximament se celebraran els Jocs Olímpics.


El Zika provoca símptomes com granellada o febre; pot passar desapercebut en alguns malalts, però està associat a la microcefàlia, una greu malaltia neuronal que afecta els fetus durant la gestació, i la síndrome de Guillain-Barré que afecta el sistema nerviós i, si s'agreuja, pot paralitzar els músculs fins a causar la mort.

L`Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una guia destinada a atletes olímpics amb recomanacions per evitar contraure el virus Zika, periodistes i turistes estrangers que viatjaran a Rio de Janeiro en els Jocs Olímpics d'agost. L'Estat de Rio, on s'han notificat gairebé 26.000 casos sospitosos de contagi, concentra la major incidència del virus del país.

Entre les directrius, l'OMS recomana evitar àrees urbanes pobres i superpoblades, sense aigua potable o amb falta de sanejament bàsic, "on el risc de ser picat pel mosquit transmissor del virus és molt més gran". A la pràctica, aquesta advertència significa evitar les faveles, que formen part del paisatge urbà de la ciutat i que, tot i la inseguretat creixent als seus carrers, s'han convertit en els últims anys en punts turístics. A l'alcalde de Rio, Eduardo Paes, no li ha agradat aquesta advertència i ha firmat que el virus no té res a veure amb la classe social. "Totes les recomanacions són vàlides però no estic d'acord amb aquesta. Si mirem el mapa de contagi del dengue a Rio, que és molt més dramàtic que el Zika, el virus no escull classe social i no es dóna necessàriament en les àrees més pobres de la ciutat. Desaconsello deixar de visitar tota la ciutat, una de les riqueses de Rio són les seves regions més pobres", ha dit Paes

Tot i que l'OMS encara no té proves concloents, hi ha forts indicis i diversos casos de contagi -l'últim a Alemanya- en què el virus s'ha transmès per via sexual. En aquest sentit, l'OMS aconsella també als visitants de RIO de Janeiro, que practiquin "sexe més segur" o s'abstinguin de mantenir relacions sexuals durant la seva estada. Aquesta recomanació, que s'ha de mantenir durant almenys quatre setmanes després de retornar del viatge, és encara més específica per als homes que volen ser pares, perquè evitin encomanar el virus a les seves parelles embarassades. 


La guia manté les recomanacions bàsiques per combatre el mosquit Aedes Aegypt, que transmet també el dengue, la febre groga i el chikungunya, com usar repel·lent d'insectes, roba clara i que cobreixi la major part del cos, així com donar prioritat a llocs amb aire condicionat on puguin mantenir les finestres tancades.

En els últims mesos, quan el virus s'ha convertit en motiu d'alerta mundial de salut, diverses veus de la comunitat científica han recomanat endarrerir els Jocs Olímpics i fins i tot suspendre'ls. L'última advertència ha vingut del doctor Amir, Attaran, que va escriure a la revista especialitzada en salut pública de la universitat de Hardvard que l'esdeveniment "pot accelerar el contagi de virus" i va suggerir que es traslladin a una altra ciutat brasilera o que es proposin. Però les autoritats olímpiques i polítiques ni es plantegen aquesta possibilitat a menys de tres mesos dels Jocs, quan esperen la visita de prop d'un milió de turistes.

                                                                                                                        Natàlia Salgado Espinosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió