dijous, 21 d’abril del 2016

Un vol amb destí a la igualtat

Tres dones pilot de Brunei fan història en aterrar un Boeing 787  a l'Aràbia Saudita

Un sol vol ha estat suficient per trencar els esquemes i fer història en dos països ultraconservadors, com són la Aràbia Saudita i el sultanat de Brunei. El passat 23 de febrer tres dones pilots de la Royal Brunei Airlines, van passar als annals de l'aerolínia per ser la primera tripulació d'un vol exclusivament femení d'aquesta companyia, però també seran recordades per ser les primeres d'aterrar la seva aeronau a Yida, la segona ciutat del regne dels Saud. Un país en el qual les dones ni tan sols poden conduir un automòbil, sota pena d'incórrer en un delicte.

La capitana Sharifah Czarena sabia perfectament què suposava aterrar a Yida. Era ben conscient que trencava molts dels esquemes establerts i llençava un gest de solidaritat a milers de dones saudites que espiren a la seva pròpia llibertat en el seu país. Amb aquest acte va demostrar als saudites que les dones són capaces de conduir qualsevol tipus de vehicle. "Com a dona, una dona de Brunei, és una gran fita. Mostra a les generacions més joves, a les nenes especialment, que tot el que somies pots aconseguir-ho.", va dir en aquella ocasio a The sun, el diari més llegit en anglès.

La seva tenacitat en aquest petit país, situat a l'illa de Borneo, i que l'any passat va prohibir celebrar el Nadal, l'ha portat a ser considerada un exemple. La Royal Brunei Airlines impulsava ara un programa d'enginyeria aeronàutica amb el qual pretén animar a més dones a seguir l'exemple de Sharifah Czarena perquè es facin pilots i ampliïn el col·lectiu de prop de 4.000 dones que actualment condueixen avions al voltant del món. Sharifah Czarena va voler volar des que era nena. Des que als 9 anys va entrar a la cabina d'un avió i va experimentar la sensació de volar.

Tres dones amb molta força de voluntat, capaces de reivindicar el paper de la dona i de lluitar per la igualtat i la justícia, dins societats masclistes en què les dones són radicalment oprimides.

Joan Barbancho i Paula Morales

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió