divendres, 12 de juny del 2015

Enric Ballesteros: “La ciència és una manera d’entendre el món”

"El coneixement és adquirit, però raonar et ve de dins”. 


L’Enric Ballesteros de 4t d’ESO ha guanyat una beca del programa Joves i Ciència que li permetrà passar per diversos centres d’investigació on conviurà amb altres persones que, com ell, estan interessades en la biologia. El programa dura tres anys. Aquest serà el primer i anirà a un centre a Catalunya, Món Natura Pirineus; l’any que ve, durant l'estiu de 1r a 2n de Batxillerat, podrà triar-ne un que estigui a qualsevol lloc d’Espanya, i l’any següent, un d'entre diversos punts del món, on segurament s’haurà d’expressar en anglès. Un dels països que té més interès a visitar és el Canadà.

Per obtenir aquesta oportunitat va passar un procés de selecció: va haver de fer una carta de presentació i, més endavant, presentar-se a una entrevista en la qual havia d’explicar per què té interès en la ciència i per què creia que havia de ser un dels que passessin a formar part del projecte. Algunes de les preguntes eren en anglès. “Les respostes no importaven, només el raonament", explica. "El coneixement és adquirit, però raonar et ve de dins”.

Només s'hi podien presentar tres persones de cada escola. En total s’hi van presentar unes 800, de les quals n'han sortit triades 50. Per a ell, aquesta és una oportunitat única perquè és una mostra del que pot ser el món científic professional: es fan experiments en un centre d’investigació real, no en una recreació.

“Em va bé començar des de tan jove”, explica. Sempre ha estat interessat en l’estudi de la natura: “De petit anava d’excursió al bosc, agafava plomes del terra i em preguntava de quin animal devien ser”. Quan entri en el món laboral, li agradaria dedicar-se a alguna professió relacionada amb el que estudiarà en aquest projecte, és a dir, la biologia, sempre que sigui en algun lloc de la natura. No li agrada el treball de laboratori: “Si em tanquen en un lloc, em maten, em marceixo com les plantes. La biologia és part de la meva vida. És sorprenent com podem saber la qualitat dels ecosistemes per mitjà d’una cosa que ha creat la natura. El món s’explica a si mateix i la biologia l’interpreta”.

És una sort que hi hagi persones amb estusiasme i talent per a la investigació, i que una d’aquestes hagi passat per la nostra escola. Moltes felicitats, Enric!

Nora Viaplana i Clara Sarrià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió