dimecres, 28 de maig del 2014

Emergència de salut pública d'interès internacional

La poliomielitis

L’organització Mundial de la Salut va declarar fa unes setmanes que ens trobem en un estat d’emergència pel que fa a la poliomielitis.  Els dos nous països que s’afegeixen a aquesta malaltia són Irak i Guinea Equatorial respecte de l’any passat. A més, s’han registrat 68 casos, mentre que l’any passat n’hi havia 24 (augment d’un 183%). Pel que fa a Espanya, se’n va declarar lliure l’any 2002.

Aquesta malaltia viral, coneguda com a pòlio o a paràlisi infantil, pot arribar a afectar els nervis i provocar una paràlisi parcial o total. És causada pel poliovirus i es propaga pel contacte directe amb les persones o amb les secrecions de les persones infectades, principalment infants. El virus entra a través de la boca i el nas, es multiplica a la gola i s’absorbeix pel tub digestiu, des d'on entra en contacte amb la sang i el sistema limfàtic. 


La llista de països que la pateixen està dividida en dos grups: els que en són exportadors (Síria, Camerun...) i la resta (Etiòpia, Irak...).

Per evitar la propagació del virus, l’OMS recomana que els residents en els països afectats o els que hagin d’anar-hi, prenguin una vacuna oral o intravenosa quatre setmanes abans del viatge. La idea és evitar que els viatgers es converteixin en transmissors del virus. Però, com es pot veure en els països esmentats anteriorment, molts territoris són conflictius. Si en aquests països hi ha guerra, el personal sanitari no pot arribar-hi en condicions. També hi ha altres traves: resistències religioses i grups antivacunes que creuen que immunitzar els seus fills amb un virus artificial és una falta als seus principis i, a més, no volen permetre l’entrada als grups internacionals, com les ONG.

L’única manera de combatre la pòlio és vacunant-se però encara hi ha alguns grups religiosos que prefereixen no fallar als seus principis abans de curar protegir els seus fills i filles. 

Andrés Garcia-Ruano, Alba Anglada i Ainhoa Gonzalez.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa la teva opinió